Beschermingscriteria
De Commissie Beschermde Cultuurgoederen geeft advies aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) over aanwijzing of afvoering van cultuurgoederen of verzamelingen van particulieren. Ook adviseert de commissie over wijzigingen in het bestaande register.
De commissie doet dit op basis van beschermingscriteria uit de Erfgoedwet. Deze criteria gelden voor voorwerpen en voor verzamelingen. Het voorwerp of de verzameling heeft een bijzondere cultuurhistorische of wetenschappelijke betekenis voor Nederland, of het is van uitzonderlijke schoonheid. Ook is het voorwerp onvervangbaar en onmisbaar voor het Nederlands cultuurbezit. Onvervangbaar wil zeggen dat er geen of geen ander vergelijkbaar voorwerp in goede staat in Nederland aanwezig is.
Het is onmisbaar als het een symboolfunctie, schakelfunctie of ijkfunctie heeft:
- Symboolfunctie: een voorwerp of verzameling is een duidelijke herinnering aan personen of gebeurtenissen die belangrijk zijn voor Nederland.
- Schakelfunctie: een voorwerp of verzameling laat een belangrijke ontwikkeling of omwenteling zien in de wetenschap.
- IJkfunctie: een voorwerp of verzameling is uniek, het is een prototype of het geeft informatie over andere belangrijke cultuurgoederen of verzamelingen.
Register beschermde cultuurgoederen
Onvervangbare en onmisbare cultuurgoederen zijn wettelijk beschermd. Als de minister van OCW besluit dat particuliere voorwerpen of verzamelingen een beschermde status krijgen, dan worden ze opgenomen in het register beschermde cultuurgoederen. De Erfgoedwet legt eigenaren van beschermde cultuurgoederen enkele verplichten op. Ook kunnen eigenaren aanspraak maken op een aantal financiële regelingen.
Meer informatie vindt u op de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: beschermde cultuurgoederen.